17 Ağustos 2012 Cuma

Trabzonspor İncelemesi

Normal standartların çok dışında olayların meydana geldiği geride bıraktığımız sezonda,sahadışı olaylar sebebiyle konsantrasyon kaybına uğrayan takımlardan biri de Trabzonspor'du.Fenerbahçe'den boşalan kontenjanla şampiyonlar ligi gruplarına kalan ekip, sürpriz Inter galibiyetiyle çok iyi bir başlangıç yaptı ve ligde de Burak Yılmaz'ın ekstra katkılarıyla zirve yarışından kopmadı. Ancak ilerleyen dönemlerde gerek Burak'ın form düşüklüğü gerekse yeterince alternatifli olmayan kadronun 3 kulvarı kaldıramaması sonucu tökezlemeler başladı ve Avrupa macerası sona erdi.Ardından ligin kalanında iniş çıkışlı performans gösterseler de Süper Final'de Beşiktaş'ı geride bırakarak 3. oldular ve Uefa Avrupa Ligi'nde play-off oynamaya hak kazandılar.

Transfer Süreci: Burak Yılmaz'ın sözleşmesindeki 5 milyon euro karşılığında serbest kalır maddesi kulübü en çok düşündüren durumdu ve nitekim hareketli bir süreç sonrası Galatasaray'ın yolunu tuttu.Takımdan ayrılan diğer önemli isimler 3 Polonyalı yani Pawel Brozek, Piotr Brozek ve Arkadiusz Glowacki ile Manisaspor'un yolunu tutan Murat Tosun. Takıma katılan isimler ise; Fildişi Sahilli Sol Bamba, Gençlerbirliği'nden iki önemli isim Soner Aydoğdu ile Yasin Öztekin ve Bucasporlu forvet Emre Güral.


Kamp Süreci : Trabzonspor kamp dönemini Hollanda'da geçirdi ve 3 hazırlık maçı yaptı.İlk maçında İtalya 3.lig takımı Südtirol'u 4-1, 2. maçında Bundesliga temsilcisi Fürth'ü 1-0 mağlup eden bordo-mavili ekip, son maçında Premier Lig ekiplerinden QPR ile 1-1 berabere kaldı. Kamp esnasında Volkan Şen, Emre Güral ve Colman beğeni toplarken Vittek ve Cech hazır gözükmedi.

Trabzonspor, Uefa Avrupa Ligi play-off turunda bir önceki turlarda Slovan Bratislava ve Gent'i eleyen, Macar liginin yükselen değeri Videoton ile eşleşti. Ligi 2.sırada tamamlayan ekip kadrosunda eski Malatyasporlu Toth Balazs'ı da bulunduruyor.İlk maç Avni Aker'de oynanacak ve avantajlı skor edilmezse Trabzonspor başına büyük işler açabilir çünkü Macar temsilcisi iç sahada oynadığı Avrupa kupası maçlarında çok başarılı.Rakip küçümsenirse yeni bir Anorthosis Famagusta faciası meydana gelebilir.

Kadro Değerlendirmesi

Kaleci : Bu ligin Fenerbahçe'yle beraber gerek kalite gerek alternatif olarak en iyi kale hattına sahip ekibi Trabzonspor.Kaptan Tolga Zengin özellikle geçen sene Şampiyonlar Ligi'nde çok başarılı maçlar çıkardı ve çok büyük tecrübeler edindi. Şu anda 2. kaleci olarak gözüken ama bu ligin en iyi ilk 5-6 kalecisi arasında yer alan Onur Kıvrak da kamp döneminde çok iyi gözüktü ve kendini her zaman hazır tuttuğunu gösterdi. 3.kaleci Zeki Ayvaz'ın ise forma şansı bulması çok zor. Sonuç olarak Trabzonspor'un bu sezon en sorun yaşayacağı bölge kaleci pozisyonu olacaktır büyük ihtimalle.


Defans : Trabzonspor'un ideal savunma hattı henüz oturmuş değil. Şenol Güneş'in savunmanın ortasında oynayacak iki ismi (Giray-Bamba) belli olsa da sağ bek ve sol bek için hala arayış içinde olduğu dikkat çekti.Hazırlık maçlarında Cech'ten pek memnun kalmayan tecrübeli teknik adam, Ferhat Öztorun'u da yeterli görmüyor o pozisyon için. Benim görüşüm sol beke takviye şart. Sağ bek içinse Serkan ve Celutska forma yarışı içerisinde fakat Serkan şu anda bir adım önde gözüküyor. Yedek stoper olarak Mustafa Yumlu önemli bir alternatif ve bu sezonun çıkış yapan isimlerinden birisi olmasını bekliyorum ancak oraya da bir takviye gerekli. Özetleyecek olursak bir yabancı sol bek ve bir yerli stoper takviyesi gerekli ve bunun için de çalışmaların yapıldığı söyleniyor. Bamba'nın savruk oyununu düzeltmesi, gerekli takviyelerin yapılması ve Zokora'nın da bu bölgeye katkılarıyla beraber Trabzonspor çok büyük problemler yaşamayacaktır. Sadece önde oynadığı maçlarda savunmasında bazı açıklar verebilirler çünkü savunma elemanları biraz ağır kalabilir.

Ortasaha : Ortasahanın ortasında Zokora-Colman ikilisinin yeri garanti. Özellikle Colman hem geçen sezon hem de kamp döneminde bu takımın en önemli parçalarından birisi olduğunu ispatladı. Bu bölgede alternatif isimler Barış Özbek, Aykut Akgün ve Marek Sapara. Barış ve Aykut kamp döneminde iyi gözükseler de oyunu tek yönlü oynamaları forma şanslarını azaltıyor. Sapara ise zaman zaman şans bulacaktır fakat onun da savunma yönünü geliştirmesi gerekli. Sol çizgide ise Olcan değişilmezlerden. Geçen sezonun devre arasında takıma katılan Olcan içeri katlarıyla ve oyunun sıkıştığı anlarda yaratıcılığıyla bu takımda hücumu sırtlayan isimlerden birisi olacaktır. Sağ kanada baktığımız zaman bu takımın en alternatifli mevkilerinden birisi diyebiliriz. Şu anda kamp performanslarının ışığında Volkan Şen formaya en yakın isim olsa da Halil Altıntop, Yasin Öztekin hatta zaman zaman Paulo Henrique bile alternatifler arasında. Halil çok iyi bir profesyonel ve hücum hattının her pozisyonunda kullanılabilir keza Yasin de öyle. Dortmund altyapısından yetişen Yasin bana göre çok değerli bir transfer ve yoğun trafikte sıkça izleyeceğiz onu. Oyun kurucu olarak adlandırabileceğimiz mevkide ise Soner Aydoğdu formanın bir numaralı adayı. Bileklerine çok hakim ve çok üst düzey pas yeteneklerine sahip.Bana zaman zaman Nuri Şahin'i anımsatıyor. Onun haricinde bir türlü o patlamayı yapamayan Alanzinho ve bonservis bedelinin altında biraz olsun ezilen Adrian da yoğun trafikte şans bulacaktır.

Forvet : Açıkçası Burak Yılmaz'ın ayrılığından sonra bu bölgede şu anda kimin formaya sahip olacağı tam bir soru işareti. Benim yorumum transfer gerçekleşmezse ki çok büyük ihtimalle gerçekleşecek, Halil Altıntop bir numaralı aday gibi gözüküyor çşünkü Vittek kamp döneminde felaket bir performans gösterdi ve sakatlığı atlamadığını gözler önüne koydu. Paulo Henrique de beklentileri karşılayamadı ve o tutukluğu bir türlü üzerinden atamadı. Bucaspor'dan transfer edilen Emre Güral ise kamp sürecinde fizik gücü ve uzaktan şutlarıyla dikkat çekti. Kendisine iyi bakarsa ve hocanın gözüne girerse şans bulabilir. Özetleyecek olursak bu bölgeye transfer olmazsa olmaz.İsmi geçen, hatta anlaştı denilen Dame N'Doye çok büyük katkılar sağlayabilirdi ve bana göre 3. sıra için onları en ciddi aday konumuna getirebilirdi.
Bence Trabzonspor'un oynayacağı,en azından oynaması gereken şablon bu.
Trabzonspor gerekli takviyeleri yapması durumunda bence 3.lük için en ciddi aday ama Fenerbahçe ve Galatasaray'ı zorlaması şu durumda çok zor. Ayrıca halkın ve camianın da saha içine daha fazla odaklanması gerekiyor artık. Bu sezon yine üst sıralarda olacaktır Trabzonspor...


Furkan Sümbül

Twitter : @Furkan_sumbul

1 yorum:

3681849 dedi ki...

Analiz için elinize sağlık da Bamba izlediğim kadarıyla Trabzon'da en fazla yedek olabilecek seviyede bir stoper o bölgeye direkt olarak ilk 11 oynayabilecek bir oyuncu transferi şart.

Soner Aydoğdu'nun da Colman ile rotasyonlu ya da baklava düzeninde bir ortasaha Zokora ve Colman'ın partneri olarak kullanılacağını düşünüyorum.

Son olarak hareketli bir golcüye fazlasıyla ihtiyaçları var dediğiniz gibi.