14 Ağustos 2012 Salı

Kollektif Futbol | Sivasspor İncelemesi


Sivasspor Geçen sezonu 7. sırada bitirdi ve Avrupa'nın dışında kaldı. Geçen sezona göre daha derin ve oturmuş bir kadro var ellerinde. Şüphesiz bu sezon da futbollarıyla izleyenleri mest edeceklerdir. Geçen sezon Türkiye Kupasında çeyrek finalde Bursaspor'a elendiler. Oradan da Avrupa'ya uzanamadılar. Ellerinde iyi bir kadro var. En önemlisi ise takımdaki taşları oynatmamaları. Kilit isimleri takımda tutarak önemli bir iş yaptılar. Rıza Çalımbay'ın takımda kalması da çok önemliydi. İki tarafında kanı birbirine çok iyi uyuşuyor. Olası bir ayrılık iyi olmazdı. Sivasspor yaz döneminde üç tane hazırlık maçı yaptı. Romen ekibi Vitorul Constanta ile golsüz berabere kaldılar ilk önce. Daha sonra Nürnberg'e 5-0, Monaco'ya 2-0 yenildiler. Bu maçlar ölçü değil tabii ki. Gerekli transferlerin de geç yapılması büyük etkendi bu sonuçlarda. Sivasspor her zamanki gibi yukarılarda olacaktır bu sezon. Geçen sezonun en renkli takımlarının başında geliyordu Yiğidolar. Her zaman golü düşünen oyun anlayışlarıyla bize bol gollü ve zevkli maçlar izlettirdiler. Sezona damga vuran oyuncu şüphesiz Erman Kılıç'tı. İ.B.B. spordaki üst düzey oyununu Sivas'ta da devam ettirdi. Geçen sene takımını sırtladı desek yeridir. Bu performansı ile milli takımın kapısına kadar dayandı. Uzaktan attığı şutlar ve bire birdeki yeteneğiyle izleyenleri kendisine hayran bıraktı.

 Gol yollarında sıkıntı çekmeyen Sivasspor defansta zaman zaman problemler yaşadı. Devre arası takıma dahil olan Jan Rajnoch'la bu sorunu azalttılar. Sağ bekte Antalyaspor'da yıllarca kaptanlık yapan Uğur Kavuk'la belli bir ölçü yakalandı.Sivasspor'da bu sezon kaptanlıkta yapan Uğur savunma olarak sertliğiyle öne çıktı. Hücum olarakta gerekli bindirmeleri ve katkıyı yaptı. Yeni sezon için ise sağ bek mevkisine bir diğer tecrübeli isim Erhan Güven dahil oldu. Defansın solunda ise çoğunlukla Ziya Erdal görev yaptı. Belli bir çizgide performanslar çıkarttı önümüze. Bazı maçlarda da tecrübeli Hayrettin aldı formayı o bölgede. Yaşadığı talihsiz sakatlıklardan sonra eski günlerine bir türlü dönemediği bir gerçek. Bu yüzden  o bölgeye Sakaryaspor'dan Şaban ile takviye yapıldı. Geçen sezon 
takımı zor durumda olmasına rağmen çok iyi maçlar çıkardı.

 Defansın en istikrarlı ismi Jakub Navratil'di şüphesiz. Ligin ilk yarısında partner olarak Faty veya Murat Akça'yla oynayan Navratil, devre arası takıma katılan vatandaşı Rajnoch'la çok daha iyi bir ikili oldu. Galatasaray'dan gelen Murat Akça'da iyi maçlar çıkarmasına karşın Rajnoch geldikten sonra genelde yedekti. Tıpkı Faty gibi. Takımın en büyük sorunu kaledeydi. Korcan'ın ansız gidişinden sonra tüm planlar alt üst oldu kalede. Devre arası Senecky'le anlaşarak sorun çözülmeye çalışıldı fakat o da çare olamadı ve yollar sezon sonu ayrıldı. Süper final avrupa maçlarında Korcan tekrar dahil oldu takıma. Vaslui'de kiralık oynayan Borjan da takıma geri döndü.



Orta sahada çok diri ve mücadeleci bir ekip vardı. Kadir Bekmezci, Mehmet Naz ve Kıvanç Karakaş üçlüsü harika bir sezon geçirdiler. Özellikle Kadir-Kıvanç ikilisi muhteşemdi. Kadir hem ofansif hemde defansif olarak harikaydı. Kıvanç orta sahadaki mücadeleci oyunuyla takdirleri üzerine topladı. Bu oyununa rağmen sezon sonunda takımdan gitmesi herkesi şaşırttı. Hem de TFF 1. lige gitmesi! Onun boşluğunu Antalyaspor'dan Doğa Kaya'yla doldurdular. Kıvanç'a göre çok daha sert ve kontrolsüz bir isim. Antalyaspor'da gerekli performansı gösteremedi. Diğer bir yeni transfer Aatif Chahechouhe'de o bölgede oynayabiliyor. Geçen sezon Bulgar liginde 15 maçta 10 gol atıp 3 asist yapan Fransız futbolcunun Ligue 1 tecrübesi de var. Bu sezon Doka etkisi yaratarak, sezona damga vurabilir. Kanatlarda çeşitlilik olarak fazla bir alternatif yoktu. Grosicki, Erman ve Cerny elinden geleni yaptı. Grosicki ve Erman'ın üst düzey performansı Sivas hücumlarını renklendirdi geçtiğimiz sezon. Grosicki yaş olarak daha genç olduğu için gelecek vaad eden bir isim ve disiplin sorununu aşarsa iyi bir transfer gerçekleştirebilir. Cerny'ye gelecek olursak,  Grosicki'ye göre çok disiplinli bir oyuncu ve yetenek olarak da fena değil. Bu sezon daha da iyi olacaktır.




Gelelim hücum hattına. Geçen sezon Takımın en en önemli isimlerinden biriydi Nijerya'lı Eneramo. Geçen sezon 16 gol attı, yanına da 10 asist ekledi. Atmayı ve attırmayı çok seven bir golcü ve fizik gücü de oldukça kuvvetli. Son vuruşları fena değil, hava toplarından da birçok gole imza attı.  Başarılı geçen sezonun ardından daha büyük bir takıma gitmek istedi ancak takım bulamadı. Yaklaşık bir ay boşta kaldı ve daha sonra tekrar Sivasspor'a döndü. En iyi transferi o oldu diyebiliriz Sivasspor'un. Takımı ve ligi çok iyi tanıyor. Takıma tekrar  kazandırılması çok önemli bir hamle oldu. Diğer yandan daha önce Ankaragücü'nden tanıdığımız Roman Bednar katıldı forvet olarak. Son 3-4 sezonu çok vasat geçirdi Çek golcü. Katkı sağlayacağını zannetmiyorum. Pedriel'le rekabete girecek bu sezon. Pedriel daha TFF 1. ligde Giresunspor formasıyla dikkatleri üzerine çekerek, Sivasspor'un yolunu tutmuştu. İlk sezonunda fazla bir katkı sağlayamadı. Geçen sezon ilk sezonuna göre çok daha iyiydi. Yinede çok basit gol pozisyonlarını harcayarak saç baş yoldurttu. 9 gol 5 asistlik bir katkı sağladı. Diğer bir golcü transferi de TFF 1. ligden yapıldı. Bucaspor'da bir alt ligde harikalar yaratan Abdülkadir. Gurbetçi futbolcu Süper ligde daha önce Fenerbahçe'ye karşı bir maçta 3 gol atarak adını duyurmuştu. Rotasyon olarak önemli bir transfer.

Sivasspor yeni sezonda yine hücum oynayan bir takım olarak karşımıza çıkacak gibi. Orta alanda savunması sağlam orta saha konusunda eksikleri var. Bu bölgede Doğa Kaya'nın forması garanti gibi zira ondan başka takımı dengeleyecek bir oyuncu yok. Orta alana iki işi de yapacak bir adam daha alabilirlerse yine keyifli ve yukarılara oynayan bir takım olabilirler. Alamazlarsa geçen sezon ki gibi her maçta gol atabilir ancak bir çok maçta bol bol gol görebilirler kalelerinde. Hazırlık maçlarında bol gollü mağlubiyetler bunun habercisi gibi. En son Gençlerbirliği'nden 7 gol yediklerini unutmamak lazım. Bakalım Rıza Hoca bu sene nasıl bir takım izletecek bize...

Uğur Çezik | Kollektif Futbol

Twitter: @ugurcezik

Hiç yorum yok: