12 Ağustos 2012 Pazar

İstanbul BB SK İncelemesi

Süper lige yükseldiğinden beri istikrarı ile dikkat çeken ve büyüklere kök söktüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi SK değerlendirmesine başlayalım. Büyüklerle oynadığı maçlarda aldığı flaş sonuçlar harici medyada bilgi bulunması en zor takım olan İ.B.B'nin Carlos Carvalhal ile bu özelliğini kaybetmesini bekleyebiliriz.Carvalhal'in medyayı iyi kullanma becerisiyle bu sene medyada ön plana çıkabilirler.Geçen sezonu Abdullah Avcı'yla başlayıp hocanın milli takıma terfi etmesiyle Arif Erdem'le devam ettiler.Arif Erdem'in geçici hocalığının ardından takımın başına Carlos Carvalhal'i getirmeleri doğru hamleydi.Ancak yıllardır aynı hoca ve aynı teknik heyetle çalışan İ.B.B'li oyuncularla Carvalhal'in kimyası tutar mi bilmiyorum,tutmazsa işleri çok zor olur.


Kadro incelemelerine geçecek olursak kale Carvalhal'in elinin kuvvetli olduğu bölgelerden biri. Geçen sezon sık sık sakatlanan Hasagic'e Carvalhal güvenmemiş olacak ki vatandaşı Eduardo'ya kaleyi emanet edecek. Portekiz'in çeşitli külüplerinde forma giymiş Eduardo'nun kalitesine söyleyecek laf yok ancak geçen sezonu Benfica'da sadece 1 maçta oynarak geçirmiş.Bir kaleci için oynamak en önemli unsurdur, Eduardo'nun yaşı itibariyle de bir sezonu boş geçtiğini düşünürsek en büyük handikapı bu olacak gibi. Uzun süredir kaleci rotasyonunda yer alan Oğuzhan Bahadır'da Eduardo ve Hasagiç'in arkasında forma şansı bekleyecek.

Gelelim İ.B.B'nin en sıkıntı çekmesini beklediğim alanı olan savunma bölgesine. Sağ bekten başlayacak olursak Carvalhal'in bu bölgede Portekiz liginden Geraldes'i tercih etmesi enteresan bir durum olmuş. Portekiz gibi Porto'yu bir kenara bıkakırsak bizden çok daha vasat bir ligin 2'nci liginde oynayan bir oyuncuya sağ beki emanet etmek vatandaşına kıyak yapmaktan başka birşey değil. En azından benim görüşüm böyle. Alternatif olarak orada Marcin Kuş ismi gözüküyor ancak onu da Carvalhal hazırlık maçlarında kullanmamış. Rızvan Şahin'de çok sıkışıldığında bu bölgede kullanılabilir.Stoperlerde de yine facia tercihler var. Geçen sezonda gördüğümüz gibi Metin Depe-Can Arat-Zayatte savunma rotasyonu son derece yetersiz. Karşılarında hızlı, füleli bir oyuncu olduğunda bu savunma ikilisi dağılıyor.Kemal Tokak oraya transfer edilmişti ancak Carvalhal'le anlaşamadığı için o da takımdan ayrılmış. Bilmiyorum Carvalhal oraya takviye yapmayı düşünüyor mü ama oraya kesinlikle hızlı-top tekniği yüksek bir oyuncu alınmalı yoksa Carvalhal çok sıkıntı yaşar.Göbekte çok sıkışıldığında geçen sezon olduğu gibi Serhat Gülpınar'da kullanılabilir. Sol bekte ise Ekrem-Eren Aydın-Gökhan Süzen rotasyonu olacak.Ekrem Ekşioğlu'nun yaşı 35'e geldiği düşünülürse bu sezonun tamamını çıkaramayabilir.Orada kendisinden bir türlü beklenilen patlamayı yapamayan Gökhan Süzen'in vereceği katkı önemli.

Carvalhal'in Beşiktaş'ta oynattığı gibi 4-3-3 sistemini kullanmasını bekliyorum.Hazırlık maçlarında da genelde bu sistemi kullandı zaten geçen sezonda İ.B.B takımı genelde 4-3-3 sistemini kullanmıştı. Buna göre ortadaki üçlü konusunda Carvalhal'in eli rahat diyemem. Artık bana göre miladını doldurmuş Efe İnanç, Mahmut Tekdemir, Zeki Korkmaz gibi Oyuncularla bu sezonu da geçirecekler. Zaman zaman Cihan Haspolatli'nin da bu bölgede kullanılıyor. İdeal ikili olarak Efe İnanç-Mahmut Tekdemir olacak gibi ama net bir ideal ikili vermek mümkün değil lig başlayınca Carvalhal'in hangi ikiliyi kullanacağını göreceğiz.



Üçlü orta sahanın ofansıf oyuncu bakımından Carvalhal'in sıkıntısı bulunmuyor. Çünkü burada son iki sezonda adından söz ettiren Holmen var. Geçen sezonu müthiş geçiren Holmen'in yine takımın merkezinde olacak. Carvalhal'in geçen sezon aynı bölgede oynayan Fernandes'in nasıl üstüne takımı kurduysa bu sezonda Holmen'in sonsuz kredisi olacak gibi. Alternatifi olarak geçen sezon beklediğim patlamayı yapamayan Taner Yalçın olacak.

Carvalhal'in berkide elinin en bol olduğu bölge ise hücum hattı. Oraya geçen sezon Abdullah Avcı Webo, Visca, Tom, Doka gibi kaliteli yabancılarla doldurmuştu. Tom harici Webo'da Doka'da Visca'da belki hocalarının beklemediği kadar iyi katkı vermişti. Sağ kanattan başlayacak olursak orada Visca ve Tom rekabeti olacak gibi. Hazırlık maçlarına baktığımda Carvalhal ikisine de eşit süre vermiş. Ancak geçen sezonki performansları göz önüne alırsak Visca formaya bir adım daha önde.Birde bu ikilinin haricinde Tevfik Köse'de bu bölgenin alternatifleri arasında yer alıyor. Sol kanatta ise takımda yeri garanti olan transferinin gözdesi Doka var. Carvalhal Doka'yi takımda tutarak önemli bir iş yaptı bu sezon hücumda en çok güvendiği oyuncu olacaktır Doka. Alternatifi olarak genç Ömer Can Sokullu Doka'nin arkasında forma bekleyecek. Forvetin en uç noktasına gelecek olursak yine burada forması garanti Webo var.Geçen sezonu son derece verimli geçiren Webo'dan ben yine çift haneli gol sayısına çıkmasını bekliyorum. Geçen sezonu boş geçiren İskender ilk etapta olmasa da ligin ikinci yarısında Webo'nun formasına aday. Bu bölgede genç İbrahim Yılmaz'da Carvalhal'den forma bekleyecek.



Carvalhal'in Türkiye'de gerçek sınavını bu sene verecek. Elinde özellikle savunma ve ön libero bölümünde sıkıntı çekeceği bir mevcut kadro var ancak ofans hattı da birçok takımı kıskandıran cinsten. Eğer başta dediğim mevcut kadroyla kimya tutarsa Carvalhal'in belirlediği ilk 10 hedefi gerçekleşebilir. Sadece yazıda belirttiğim bölgelere transfer yapılmazsa sıkıntı yaşayabilirler. İlk 5 haftadan sonra İ.B.B hakkında daha net birşeyler söyleyebiliriz. Ancak şu net ki Carvalhal'le İ.B.B takımı renkli bir takım olacak.


Not: Turgay Bahadır transferi yazının tamamlanmasından sonra yapıldığı için değerlendirmede yer almıyor!


Melih Bostancı

twitter: @adoniese

Hiç yorum yok: