16 Ağustos 2012 Perşembe

Eskişehirspor İncelemesi



Geçtiğimiz sezon oldukça enteresan geçti Es Es için. Lige Skibbe ile harika başlayıp uzun süre zirvede yer aldılar ancak devre arasında Alman teknik adam Hertha Berlin'den gelen teklifi kabul ederek takımdan ayrılınca şok oldular. Küçük çaplı bir bocalama döneminden sonra alınabilecek en iyi yerlilerden birisi olan Ersun Yanal ile anlaştılar. Yanal takıma çok fazla dokunmadan küçük rötuşlarla takımı yeniden toparladı ve ligi, ardından play-off'u 5. sırada tamamladı. Avrupa'nın kıyısından döndüler derken Beşiktaş'ın Avrupa'dan meni ile Edirne'den öte yannı kapılar açılmıştı. Bu da sezonu biraz erken açmalarına neden oldu.

TRANSFERLER: 
Gelenler | Nuhiu, Malecki, Ferhat Çapa, Aytaç Kara, Boffin, Ufuk Budak, Serol Demirhan, Mehmet Güven, Servet Çetin, Mehmet Erkut Şentürk, 
 Nuri Fatih Aydın.


Gidenler | Nadarevic, Ivesa, Deniz Vural, Abdulaziz Solmaz, Bülent Ertuğrul, Koray Arslan, Serdar Özbayraktar, Volkan Yaman

Temmuz'un başında Hollanda'ya kampa giden Kırmızı-Siyahlılar hazırlık maçlarında önce Belçika 2. Lig takımlarından KVK Tienen'i Alper ve Burhan'ın golleriyle 2-0 yendi, daha sonra ise Hollanda'nın güçlü temsilcisi AZ Alkmaar ile karşılaştı. Bu maçtan 1-1'lik beraberlikle ayrılan Eskişehirspor'un golü Erkan'dan geldi. 


Bu kampın ardından Türkiye'ye dönen Eskişehirspor, UEFA Avrupa Ligi 2. Turu'nda İskoç temsilcisi St. Johnstone ile Eskişehir'de karşılaştı. Uzun yıllar sonra Avrupa Sahnesi'ne çıkan Es-Es'i favori olduğu maçta galibiyete taşıyan goller Alper Potuk ve Veysel Sarı'dan geldi. Eskişehir hazırlık kampından sonra bu UEFA deneyiminde de olumlu sinyaller veriyordu. Oyun belki yeterli değildi ancak turu geçme adına güzel bir skorla sahadan ayrıldılar. Rövanşta ilk yarıda gelen gol biraz paniklemelerine neden olsa daikinci yarıda Veysel'in ayağından gelen gol takımı rahatlattı ve bir üst tura taşıdı. Marsilya sıradaki rakipti ve umut vardı.

Marsilya'yla karşılaşmadan evvel Bolu ile bir hazırlık karşılaşması daha oynayan Es Es sahadan 0-0 ile ayrıldı. Bu maçın ardından Marsilya ilk maç için Eskişehir'e geldi. Düşüşteki Marsilya'nın az da olsa yapacağı hatalar vardı ve Ersun Yanal bunları değerlendirip deplasmana avantajlı bir skorla dönmenin düşüncesindeydi. Nitekim ilk yarı mücadelesi bol, pozisyonu az bir şekilde geçti. İkinci yarının hemen başındaysa golü bulan Gignac ile Fransız temsilcisi oldu. Bu golden sonra hücumu çok daha fazla düşünen Eskişehirspor sol taraftan kullanılan serbest vuruşun ardından 'pivot santraforu' Nuhiu'nun kafa golü ile 1-1'i yakaladı ve maç bu şekilde noktalandı. Rövanşta maçın başında golü yiyen Es Es golden sonra bir süre etkili olmasına rağmen beraberlik golünü bulamadı ve ikinci yarıda dağıldı. maç bittiğinde skorboardta 3-0 gibi net bir sonuç vardı. Avrupa macerası sona erdi ancak gelecek sezonlar için hiçte fena bir başlangıç olmadı bu. Yeni hedef ligde yeniden kupa kontejyanında yer alıp Avrupa'nın yolunu tutmak!
Biraz oyuncu analizi yapmak ve Es-Es'in yeni sezondaki halini görmeye çalışmak gerekirse;


 KALECİ | Yeni transfer Boffin'in dışında, genç isimler Kayacan ve Sinan var kaleye aday olarak. Boffin'in herhangi bir sakatlık sorunu olmadan bu sene her maçta görev yapacağı açık. Boffin izlediğimiz bu 4 maçta iyi bir izlenim bırakmadı. Birebirlerde etkili görünse de yan toplardaki eksikliği çok net görünüyor. Ivesa'yla da  benzerliğini göz önüne almak gerekirse bence Eskişehir taraftarı Boffin'e çabuk alışacak.


DEFANS | Ersun Yanal'ın defansının Veysel-Servet-Diego-Dede olacağı hazırlık kampından, Marsilya maçına kadar çok netti. Ofansif bekler ve sertlikleriyle öne çıkan stoperler.. Bence ligdeki en ilginç defans hattına sahip takımların başında Es-Es bu  4'lüyle ve tabii ki önlerindeki Hürriyet Güçer ile.. Yan toplarda eleştirdiğimiz Boffin belki de bu uzun 2 stoperle daha az zorlanacaktır bu konuda. Yedeklerinde ise ligin tecrübelilerinden Ediz var, ceza-sakatlık  gibi durumlarda o da görev yapmaya hazır.

ORTA SAHA | Hürriyet-Alper-Pele-Mehmet Güven-Erkan-Malecki-Tello-Burhan gibi alternatifler var 4 veya 5 kişilik orta saha hattında. Kesici olarak Hürriyet ve oyun kurucu olarak Alper'in yeri banko gibi, kanatlarda ise Erkan hariç diğer isimler pek güven veremedi. Ama Ersun Yanal Malecki'ye diğerlerinden biraz daha fazla güveniyor, bu kesin.

FORVET | Eskişehir'in forvet hattının pek kalabalık olduğu söylenemez. Şu anki alternatifler Kamara, Nuhiu ve genç Serdar Dursun. Batuhan Karadeniz'in ise artık takımla bağlarının koptuğunu söyleyebiliriz... Nuhiu birkaç gol kaçırsa da takımda yer bulabilecek özelliklere sahip. Kamara ise forvet dışında Alper Potuk'un önünde ya da kanatlarda da yer bulabilir bu sene de.. Bana göre bir santrafor daha alabilir Eskişehir her an, ya da alması gerekli diyelim. İsmi geçenler ise Fluminenseli Rafael Moura ve Nijeryalı efsane Yakubu. 

Not: Yazı yazıldıktan sonra Batuhan BJK ile anlaştı. Alınacak forvet ise Fenerbahçe'li Bienvenu olacak gibi gözüküyor. Kiralık olarak anlaşmak üzereler.

Ersun Yanal'ın kafasındaki kadroya ve hedeflere gelecek olursak:

Hedef bu sene gittiği Avrupa'ya seneye de gitmek denebilir Eskişehir'de yani ilk 5.. 
Diziliş olaraksa 4-2-3-1'i en iyi uygulayabilecek takımlardan Eskişehirspor. Son bir kadro verelim ve Eskişehir'in oynayacağı futbolu dikkatle izleyelim derim..

Görkem Kuş

Twitter: @GKus7

Hiç yorum yok: