14 Ağustos 2012 Salı

D.A.G. | Orduspor İncelemesi

Uzun bir dönem alt liglerde mücadele ettikten sonra 5 yıllık bir planlamanın başlangıcı olarak geçtiğimiz sezonki ilk hedefimiz ligde kalmaktı. Her bakımdan acemisi olduğumuz Süper Ligde ilk sezonumuzda gerek futbol olarak gerek Orduspor duruşu olarak bu ligde bir piyon olmadığımızı, yıllardır Süper Ligde olup her sezona ''ligde kalalım yeter, bana dokunmayan yılan bin yaşasın anlayışında'' başlayan takımlardan biri olmadığımızı gösterdik. Türk futbolunun içinden geçtiği zorlu süreçte bir kenara çekilip ağalar paşalar konuşsun biz biat edelim anlayışında da olmadığımız için çoğu zaman gündemin içinde yer aldı.  Neyse ki iyisiyle kötüsüyle bu süreç geride kaldı, artık futbol konuşmanın zamanı…

Yeni sezon öncesi Orduspor yönetimi deyim yerindeyse Hector Cuper’in bir dediğini iki etmedi. Cuper yarım devrelik Süper Lig tecrübesinin ardından bu sezonun temellerini ince eleyip sık dokuyarak attı diyebiliriz. Yabancı futbolcu transferlerinde istediği futbolcular takıma katıldı ve yerli transferlerini de bizzat kendisi futbolcuların geçmiş maçlarını izleyerek karar verdi. Bu sebeple, bu sezon mücadele edecek olan kadromuzun Hector Cuper’in kadrosu olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz.

Bu sezonun kadrosu oluşturulurken önemli isimler ile de yollarımız ayrıldı. Geçtiğimiz sezon ligde kalmamızı sağlayan takımın iskeletini oluşturan bu futbolcuların ayrılmasıyla bu yıl geçtiğimiz yıldan çok daha farklı bir Orduspor izleyeceğimizi söyleyebiliriz. Defansda Yalçın Ayhan, Abdurrahman Dereli orta alanda Culio, Gosso ve Javito gibi ilk 11’in iskeletini oluşturan isimler takımdan ayrıldı ve geçtiğimiz sezonki ilk 11’den en az farklı altı değişik isim kadroda yer bulacak. Takımdan ayrılan isimlerin yerine defansa Osasuna’dan Roversio, Manisaspor’dan Ferhat Çökmüş ve Alcorcon’dan Agus takviyeleri yapılırken orta alanın kanatlarını ise Cuper, Yunanistan’dan tanıdığı iki futbolcu Monje ve Umbides’e teslim etti. Yine ön libero mevkisine Gosso’nun boşluğunu doldurmak için Manisaspor’dan Nizamettin ve Fsv Frankfurt’dan Şamil Cinaz transfer edildi. Ön tarafta ise Stancu’nun bonservisi Galatasaray’dan alınırken Sporting Gijon’dan transfer edilen David Barral ile birlikte geçtiğimiz sezona nazaran çok daha iyi bir hücum hattı oluşturuldu.

Yeni oluşan kadro yapısı ile birlikte Hector Cuper’in aklında olan 4-4-2’ye geri döneceğini düşünüyorum. Geçtiğimiz sezon Cuper’in gelişinden sonra takıma katılan Javito ve Hasan Kabze ile birlikte Cuper 4-4-2’nin temellerini atmıştı. Culio’yu da sol kanada çeken Cuper, Hasan Kabze ve Stancu’yu önde birlikte oynatmış bu formasyonla 2. yarının başlarında önemli puanlar toplamıştık. Fakat, Hasan Kabze’nin beklenmedik sakatlığı bütün planları bozmuş ve bunun üstüne Cuper tekrardan 4-2-3-1’e dönmek zorunda kalmıştı. Takımdan ayrılan Culio ve Javito’nun yerini Umbides  ve Monje ile dolduran Cuper’in ön taraftaki seçimi ise şimdilik muamma. İki formaya üç aday var ama hangisi yedek kalsa sıkıntı olacak gibi. Stancu, Barral, Hasan Kabze üçlüsü formaya aday isimler. Bu isimlerden Stancu ve Barral gezgin diye nitelendirebileceğimiz tamamlayıcı forvet tanımına uyan isimler. Hasan Kabze ise bu ikiliden biraz daha farklı özelliklere sahip. Ayrıca yerli olması da onun formaya daha yakın olmasını sağlıyor.

İsim isim, blok blok değerlendirme yapmaya gerek yok ama takıma genel olarak baktığımız zaman ciddi bir yerli alternatifi sıkıntısı olduğunu düşünüyorum. Yapılması muhtemel 2 transfer (as solbek, alternatif sağ kanat) ile transferi sonlandıracağız. Hector Cuper’in takımları genellikle defansif özellikleri ile ön plana çıkarlar ama bizim bu sene gol yollarında mevcut kadro ile sıkıntılar yaşayabileceğimizi düşünüyorum. Her ne kadar forvet hattı kaliteli isimlerden oluşsa da, pozisyon üretme anlamında ve topu ön tarafta oynayan oyunculara iletme anlamında Umbides ve Monje’den başka seçeneğimiz yok gibi görünüyor. Çağımız futbolunda artık klasik 10 numaralar tarih oldu. Cuper de bu tezi savunuyor ama  4-4-2 oynayan takımların ön liberolarından en az birinin ofansif özellikleri yüksek futbolcular olduğunu düşündüğümüzde bu mevkide forma giyecek olan Ali Çamdalı, Şamil Cinaz, Nizamettin, Onur Tuncer ile bu konuda sıkıntı yaşayacağız gibi görünüyor. 


Sezon öncesi son ciddi sınavımızı geçtiğimiz gün Trabzonspor’a karşı verdik ve sahadan 2-0 mağlup ayrıldık. Takımı ilk defa izlediğimiz için çok fazla ayrıntılı yorum yapmak zor. Hector Cuper , Selçuk Şahin’in sakatlığından dolayı sol bekte altyapıdan Hüsamettin’e verdi formayı ama Hüsamettin’in formayı kapması için biraz daha zamana ihtiyacı var. Selçuk’un sakatlığından dolayı ilk 11’de direk oynayabilecek bir isim bugün yarın açıklanacak. O isim takıma katılana dek o bölgede Cuper’in solbekte Garcia veya Ferhat’ı kullanacağını düşünüyorum. Tandem ile ilgili kafamda bir sürü soru işareti var. İki formaya aday beş futbolcu var ama yabancı kontenjanından dolayı tandemdeki en mantıklı seçim Agus ve Numan ikilisi olacak gibi görünüyor. Sezon devam ederken bu bölgede Roversio, Garcia, Numan, Agus ve Ömer Kulga’nın dönüşümlü olarak forma giyeceğini ve Cuper’in bu isimlerin hepsinden faydalanacağını düşünüyorum.  Orta alanın ortasında formanın en güçlü adayları Ali Çamdalı, Şamil ve Nizamettin. Ofansda sıkıntı yaşayacağımızı düşündüğüm için Nizamettin’in toplu oyunda biraz daha etkili olması sebebiyle formaya yakın olduğunu düşünüyorum. Bu ikiliyi yine Şamil, Abdülkadir ve Onur zorlayacak. Kanatlarda Umbides ve Monje şuanda alternatifsiz. Sağ kanat için yerli takviyesi yapılacak ama sol kanatta Monje bekleneni veremezse yada farklı bir sıkıntı olursa o bölgede kim forma giyecek şimdilik soru işareti…

Cuper’i beklide en çok zorlayacak yer forvet mevkisi. Hasan Kabze, Stancu ve Barral üçlüsünden ikisi sahada olacak. Daha önce de belirttiğim gibi Hasan Kabze yerli olması ve biraz daha farklı bir stile sahip olması sebebiyle bir adım öne çıkıyor. Formaya aday ikinci isim ise Barral mı olur Stancu mu onun cevabı Cuper’de. Ben Barral’ı ilk 11’e yazdım ama Cuper iki futbolcudan da faydalacaktır.

Sonuç olarak, Orduspor geçtiğimiz sezondan çok daha farklı bir kadro ile bu sezon mücadele edecek. Yönetim ve Başkan bu sezon için büyük hedeflerden bahsetse de taraftar bu sezon konusunda biraz daha temkinli. Bizler kadronun yetersiz olduğunu düşünüyoruz ama Cuper mevcut kadroya güveniyor. Hedefler büyük… Takımı çok fazla izleme şansı da bulamadığımız için bu sezon Orduspor’a neler getirecek şimdilik kapalı bir kutu. Yönetim ve teknik ekip takıma güvendiğine göre bize de bu kadronun arkasında durmak ve sonuna kadar destek olmak düşer. Umarız her şey istediğimiz gibi olur.


İbrahim Kırkaya

twitter: @ibrahimkrky



7 yorum:

Adsız dedi ki...

Yazıda oluşturulan kadroya ilaveten yapılacak iki yerli transferinin direk ilk 11'e yapılacağını düşünüyorum. Bir solbek ve sağ kanat oyuncusunun gelişiyle daha derli toplu bir takım olacağız gibi.

Yazıda da belirtildiği gibi şimdilik kapalı kutuyuz ama ben de yönetim ve teknik ekip gibi olumlu düşünüyorum.

Samet dedi ki...

Orduspor'un tek güvencesi Cuper sanırım. Yoksa bu kadro yapısıyla ligde ancak orta sıralarda dolanırlar.

Adsız dedi ki...

Yerli rotasyonu artarsa bu takım her türlü iş yapar.. Kale sağlam, Garcia, Umbides, Barral, Stancu, Kabze önemli oyuncular
Hector Cuper sistemi Türkiye liginede çok uygun, Lucescu tarzı gibi
Orduspor zaten iç sahada kolay kolay kaybetmez.

Adsız dedi ki...

Orduspor iç sahada kaybetmez evet ama bu format ile gol da atamaz. Trabzon maçına biraz baktım. Umbides ve Monje öyle çok elzem adamlar gibşi durmuyorlar. Eğer Cuper'in o iki adamdan başka hüğcum adına bir seçeneği yoksa ön taraftakiler çoğu maçta topla buluşmadan bitiriler maçı.

Srkn dedi ki...

Fornezzi

Garcia - Agus - Numan - Özgür Çek


Umbides - Ali Çamdalı - Nizamettin - Stancu

Barral Stancu

bu formatda oynar byük ihtimal Cuper.

Ben alınacak olan solbekin Özgür olduğunu düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

sol kanata monje yazmak istedin herhalde 2 stancumuz yok cunku :) birde 7 yabancin var

Adsız dedi ki...

Güzel bir Orduspor analizi olmuş. Takımı yakından takip edenler bile varsayımlar üzerine konuşuyor. Eldeki tek bilgi verici veri Trabzonspor maçı. O maçta da ortaya koyulan futbol ortada. Ligin ilk 5 haftası Orduspor'un nasıl bir sezon geçireceği bence belli olur.