12 Ağustos 2012 Pazar

Gaziantepspor İncelemesi


2011-2012 sezonu dalgalanmalar ile geçen bir sezon idi. Tolunay Kafkas ve Abdullah Ercan ile bir türlü gelmeyen başarı, Hikmet Karaman ile gelmişti. Futbol anlayışı olarak beğendiğimi söyleyemem Hikmet Karaman'ı, ama Gaziantepspor takımında ki etkisini görmemezlikten gelmek olmaz. Takımının son 8 maçının tamamında gol yememesi, 7sini kazanması kolay yakalanacak bir istatistik değil. Yalnız ben yinede şimdiden bir uyarıda bulunmak istiyorum. Hikmet hocanın takımlarında dönem dönem bu tarz özgüven patlamaları oluyor ve ilk başlarda çok olumlu sonuçlar verir bu özgüven. Ama zaman geçtikçe birçok kere bu ligde özgüven fazlalığının da sıkıntı olabileceğini gördük, bu tarz tecrübelerimiz var. Bu anlamda bu sezon Gaziantepspor için kritik. Geçtiğimiz sezonun sonunda ki başarının getirdiği sorumluluk ve yönetimsel bazı sorunlar ile başlayacaklar sezona. Gaziantepspor zaten iyi bir iskelet takımına sahip, ama dengeleri iyi oturtup, beklentileri iyi ayarlayabilmek gerekir.

Kalede Karcemarskas ve Mahmut ikilisi bu sezonda takımda yer alıyor. Bu bölgede herhangi bir sıkıntı olmaz ki Karce artık bu ligde kendini ispatlamış bir kaleci. Defansın kanatlarında da bir değişim yok. Şenol ve İvan  bu sezonda o bölgede oynayacak. Bana göre yeterli 2 oyuncu. Sağda ise Serdar Kurtuluş'un yanında Ekrem hamlesi yapıldı. Ekrem gerek defansın sağında gerekse orta alanda oynayabilen bir oyuncu. Çok büyük yetenekleri olan bir oyuncu olmayabilir ama katkı vereceğini düşünüyorum. Stoper bölgesinde ise 2 önemli ayrılık oldu. Elyasa ve Dany takımdan ayrıldı. Özellikle Dany'nin ayrılığı önemli. Topa sahip olma açısından Dany bu takım için önemliydi. Ayrıca bana göre defans 4lüsünde ki tek atletik oyuncuydu. Elyasa'nın boşluğu dolacaktır. Binya'nın bonservisi alındı ve büyük ihtimal ile bu bölgede değerlendirilecektir. Birde Emre Güngör gibi bir alternatifi var Antep'in. Son olarakta Kemal Tokak transferi gerçekleşti. Kemal benim beğendiğim bir stoper değil. Geçen sezonu Samsunspor'da iyide geçirmedi. Ama Kemal'in bu takımda alternatif olması açısından transfer edildiğini düşünüyorum. Zaten konuşulanlara göre 1-2 gün içerisinde bir yabancı stoper hamlesi daha yapılacak. Genel anlamda Gaziantepspor'un defans bölgesinde sorun yaşamayacağını düşünüyorum. 1 stoper hamlesiyle yeterli verim alınabilir. Zaten geçtiğimiz sezon Galatasaray'dan sonra normal sezonun en az gol yiyen takımıydılar.


Ortasaha'da herhangi bir değişiklik yok gibi gözüküyor. Sezer gitti ama önemli bir eksiklik değil bu. Sapara'nın gidişi takımda nasıl bir etki yapar, onu kestirmek zor. Sapara ile takımın kimyası gerçektende uyuşmuştu ve takımın çıkışında Sapara'nın payı büyüktü. Ama Sapara'nın yokluğunu İbricic (resimdeki) ile doldurduğunu söylemek gerek. Lokomotiv kariyeri çok parlak olmasa da, İbricic bu lige muhakak renk katacaktır ve Gaziantepspor'ada fiziken hazır olduğu durumda katkı yapacaktır. Bursaspor ve Lokomotiv'in oynadığı hazırlık maçında fiziken çok geride olmadığını gördüm. Bence büyük katkı yapacak. Göbekte defansif anlamda yük ise bu sezonda bana göre daha fazla Bekir Ozan'a biner. Yasin ve Orhan'dan biri ise yardımcı rolde olacaktır. Takıma geri dönen Murat Ceylan'ın ise öncelikli tercih olmayacağını düşünüyorum.   Birde Binya ihtimali her zaman için bu bölgede mevcut. Stoper bölgesinde eğer Hikmet Karaman Binya haricinde ideal bir 2li bulur ise Binya'da orta alanda defansif rolde fayda sağlayabilir. Zaten geçtiğimiz sezon oynadığı maçların birçoğunda orta alanda oynamıştı. Ama stoperde topla çıkan bir oyuncu istemesi durumunda Binya stoperde de oynayabilir. Bu anlamda takım için olumlu gördüğüm bir transferdi. (Geçtiğimiz sezon kiralık oynuyor idi ) Kanatlarda ise birkez daha Popov-Sosa ve Turgut Doğan gibi alternatifleri var. Ben zaten Gaziantepspor ortasahasını geçen sezonda beğeniyordum. Çok değişiklik olmadı bu bölgede. Takımın hücumdaki etkinliğin de muhakkak kanat oyuncularının performansı etkili olacaktır. Bu 3lünün skor anlamında biraz daha etkili olması gerekiyor.  Turgut için özellikle son derece olumlu düşüncelerim var. Çıkış sezonu olabilir. Hikmet Karaman ortasahaya bir transfer daha yapmak istiyor. Sanırım bu transfer ofansif bir transfer olacak. Bu transfer sonrasında eli güçlenecektir Hikmet Karaman'ın. 


Forvet konusunda yine elbette öncelik  genç Muhammet'te olacak. Henüz 19-20 yaşlarında olan bir oyuncu için ilk Süper Lig sezonunda iyi bir çıkış yakaladı . 10 gol önemli bir rakam. Cenk Tosun konusunda da insanların haksızlık yaptığını düşünüyorum. 2010-2011 sezonunun 2. yarısında ki müthiş çıkışı sonrasında beklentileri karşılayamamış olabilir ama Hikmet Karaman ile o da geri döndü bana göre. Son 6 haftanın 4ünde gol bulmayı başarmıştı. Fiziken hazır bir Cenk her zaman etkili olacaktır. Muhammet ile de uyumları son derece iyi. Bu sezon Gaziantepspor ritmini bulursa bu 2liden ben toplamda 30 gollük bir katkı bekliyorum. Yeni transfer Serdar Özbayraktar bana göre forvet konusunda alternatif olsun diye transfer edildi. Serdar'ı yeteneklerinin son derece sınırlı olduğu bir oyuncu olarak tanımlayabilirim. Ama şu var ki sahada bütün gücünü vermeye çalışan iyi niyetli bir oyuncu. Hem kanatta hem forvette sezon boyunca zaman zaman süre alabilir. 

Takımdan genel anlamda ümitliyim ben. Ama şunu söylemek istiyorum. Kayserispor ve Simurg ile oynanan hazırlık maçlarını izledim ve fiziken takımı çok yetersiz gördüm. Sanki Hikmet Karaman'ında yokluğunda takım fiziki açıdan yeterli donanıma sahip olamamış gibi. Özellikle Kayserispor maçında orta alanda çok basit hatalar yaptılar. Bu sebepten dolayı ligin başlarında sıkıntı yaşayabilirler. Birde takımın rotasyon sıkıntısı yaşayacağını düşünüyorum. Gözüken  o ki bir stoper ve ortasaha transferi daha yapılacak. Ama Hikmet Karaman'ın Muhammet ve Cenk'i aynı anda sahada kullandığını düşünür isek, kaliteli 1 forvet ihtiyacı var. Hikmet Karaman'ın takımının performansını bu sezon merak ediyorum. Oturmuş bir kadroya sahip olmaları en büyük avantajları. Elbette geçtiğimiz sezonun sonunda ki gibi bir motivasyon ve başarıyla dolu bir sezon geçirmeleri kolay değil ama, istikrarı sağlamaları durumunda genel kadro itibariyle hem deplasman da hem iç sahada etkili olabilen bir takım izleyeceğimizi düşünüyorum. Ama önce teknik adam istikrarını sağlamaları gerekiyor. Geçtiğimiz sezon yaşadıkları sıkıntıları yaşamamaları gerekiyor. Yönetimsel sorunlar ve en önemlisi ekonomik durumlar takımlarımız için çok önemli. Futbolculara yapılacak ödemelerin zamanında yapılması belki de Gaziantepspor için sezonun 1 numaralı transferi olur. Unutmayalım, Manisaspor geçtiğimiz sezonun neredeyse tamamını "Futbolcular alacaklarını alamıyor" söylemleriyle geçirdiler ve ligin ilk 10 haftalık dönemine damga vuran takımın şuan bulunduğu durum malum. Bu takımın artık ligde 3.lük 4.lük gibi yerleri zorlayabileceğini düşünüyorum. Belki geçen sezon benim sezon öncesi beklentilerimin paralelinde bir sırada bitirmediler ligi ama son 7-8 hafta, bu takım oyuncularının kapasitesini bana göre gösteriyor. Gerçektende Fenerbahçe ve Galatasaray'ı bir kenara bırakır isek, özellikle ilk 11 oyuncularının, diğer takımlardan büyük eksiklikleri yok. 

Ahmet Aksulu

twitter:@aaksulu

1 yorum:

Hakan Özkan dedi ki...

Yazı yazildiginda emre güngör duruyormus, şimdi kaliteli 1 hatta 2 stoper transferi şart oldu.