15 Ağustos 2012 Çarşamba

Gençlerbirliği İncelemesi


Geçtiğimiz sezon başında Gençlerbirliği'ni düşme adayı olarak göstermiştim. Fakat hiç beklenmedik bir performans sergileyerek Avrupa potasının son anda dışında kaldılar. Sezon başında 9. olmak onlar adına başarılı sayılabilecek bir hedefken sezon içi alınan iyi sonuçlar 9.luğu başarısız bir sonuç olarak gösterdi. Fakat bence durum tam aksi.

Gençlerbirliği geçen yıl kilit görevler alan 3 oyuncuyla yollarını ayırmak zorunda kaldı. Herve Tum'la ortak bir noktada buluşamayınca Tum bedelsiz olarak Elazığ'a geçti. Yasin Öztekin, bonservissiz Trabzonspor'a giderken "yeni Selçuk İnan" Soner Aydoğdu 2.250 milyon Avro karşılığında Yasin gibi Karadeniz'in yolunu tuttu. Bu 3 kayba karşılık Gençlerbirliği iyi takviyeler yaptı. Bence en önemlileri Ekigho, Lekic, Tosic, Jimmy ve Mehmet Kara. Hepsini yazının ilerleyen satırlarında açıklamaya çalışacağım.

Kale belki kariyer olarak yüksek bir seviyede değil ama geçtiğimiz sezon gösterilen başarıda Özkan ve özellikle Ramazan'ın performansları oldukça önemliydi. Açıkçası transfer döneminde kaleye takviye bekledim fakat yapılan işlere ve beklenen transferlere(bir orta saha alınacak deniyor) bakınca bu transferin gelmeyeceğini söyleyebiliriz. Yeni sezonda kalenin Ramazan'da olmasını bekliyorum. Yedeğiyse Özkan Karabulut. Geçtiğimiz sezona Özkan 11'de başlamış, sakatlık geçirince yerini Ramazan'a kaptırmıştı. Özkan ilerleyen dönemde 11'e girebilir ama sezon başı için Ramazan'ın yerini kaptırmayacağını düşünüyorum. Ferhat Kaplan'sa 3. kaleci olarak yola devam edecek.

Gençlerbirliği savunması da 4'lü dizilişle sahadaki yerini alacak. Sağ bek için en büyük aday Cem Can. Geçtiğimiz yıl ön liberodan sağ beke devşirilen Cem, sağ bekte çok daha iyi oynayınca takımdaki büyük bir yaraya derman oldu ve kaptanlığını biraz daha perçinledi. Teknik direktör Fuat Çapa hazırlık maçlarında Cem Can'ı ilk opsiyon olarak görevlendirmiş, diğer opsiyonlarsa takımın jokeri Mehmet Sedef'i sağ beke çekmek ya da yeni transfer gurbetçi İlkay Durmuş'u(aslında sol bek) bu bölgede denemek gibi gözüküyor. Cem Can performans olarak gayet yeterli ama umarım sağlık durumu geçen sezonki gibi çok maç çıkartmaya imkan verir.

Tandemde Fuat Çapa'nın kullanabileceği isimler: Ante Kulusic, Aykut Demir, Mehmet Sedef ve takımdaki durumu netleşmeyen Mahmut Boz ile geçtiğimiz Ocak ayında sakatlanıp hazırlık maçlarında kullanılamayan Debatik Curri. Temel alternatifler ilk 3 sırada yazdığım isimler. Mehmet Sedef sol açık ve sol bekten sonra stopere devşirildi ve birçok kişi Sedef'in en iyi performansını stoperde verdiğini söylüyor. Yani yeni sezonda Sedef'i stoper olarak görürseniz şaşırmayın. Ante Kulusic-Aykut Demir arasındaki tercihte ibre Aykut'tan yana. Bana göre, 2 kişinin oynayacağı bölgede en azından 4 alternatif olması gerekir. Mahmut Boz'un durumu henüz netleşmedi, takımdan ayrılabilir. Curri'yse çok ciddi sakatlıklar geçirdi. Aykut Demir'in karta ne kadar yakın bir oyuncu olduğunu düşündüğümüzde alternatif ihtiyacı iyice artıyor. Fakat görüntü Fuat Çapa'nın burada da ihtiyaç halinde devşirme uygulayacağı yönünde.

Sol beke önemli bir transfer geldi: Dusko Tosic. Kariyerinde Werder Bremen, Porsmouth, Real Betis, Kızıl Yıldız gibi takımlar bulunan Sırp oyuncu, İlhan Cavcav'a 600 bin Avro bonservise mal oldu. Fuat Çapa twitter hesabında Tosic'ten çok memnun olduğunu söyledi. Zaten oyuncunun kalitesinden şüphe yok ama istikrarlı olmadığı bilinen bir gerçek. Özel yaşamıysa epey şenlikli. Tosic'i yedekleyecek isimler gurbetçi İlkay ve her bölgenin adamı Mehmet Sedef.

Hazırlık maçlarında gördüğüm kadarıyla Fuat Çapa yeni sezonda 4-5-1(4-2-3-1) ve 4-4-2 taktiğini kullanacak. Geçtiğimiz sezon neredeyse birçok maçı ön liberosuz oynamışlar; Soner, Azo, Hurşut ve Yasin'den ekstra verimler elde etmişlerdi. Şimdi bu dörtlüden ikisi yok. Yerlerine Mehmet Kara, Jimmy ve Ekigho geldi. Bu oyuncuların performansları, Gençlerbirliği'nin durumunu doğrudan etkileyecek.



Merkez orta sahadan başlayalım. Forma adayları: Azofeifa, Özgür, Mehmet Kara ve sakatlığı dolayısıyla hazırlık maçlarında oynayamayan Onur Bayramoğlu ile devşirilebilecek Cem Can ve Oktay Delibalta. Eğer 4-2-3-1 ile oynanırsa Azo, Mehmet, Oktay 10 numara gibi forma giyebilir. Fakat benim için önemli olan merkez orta saha. Çünkü bir takımın başarılı olma ihtimali buradan geçiyor. Fuat Çapa geçen sezon çoğu zaman ön liberosuz oynadı. Bazen de genç oyuncu Özgür İleri'ye forma vererek ön libero boşluğunu doldurdu. Yeni transfer Mehmet Kara ofansif bir orta saha. Trabzonspor'a giden Soner Aydoğdu'nun yerini alabilir. Geçen sezon Bundesliga 2'de 31 maçta 3 gol, 7 asistle oynadı. İstatistikleri hiç fena değil. Mehmet bundan önceki Türkiye tecrübesinde Gaziantep BŞB'de ve Gaziantepspor'da iz bırakamadı. Bu kez aksi olabileceğini düşünüyorum. 11'de Azofeifa'nın yeri neredeyse garanti, yanında ya Özgür ya da Mehmet Kara şans bulacak.

Sağ kanatta Hurşut Meriç'in egemenliği var. Hurşut'un formasını sezon genelinde kaptıracağını zannetmiyorum. Alternatifleri ise yeni transfer Ekigho Ehiosun ile genç oyuncu Tayfur Bingöl. Ayrıca hazırlık karşılaşmalarında oynamamış olsa da PSV Eindhoven U19 takımından transfer Okan Köse hem sağ hem de sol ayağını kullanabilmesinin avantajıyla sağ ve sol açıkta forma şansı bulabilir.

Sol kanattaki adaylar: Jimmy Durmaz, Murat Duruer(sol bek de oynayabilir) ve Oktay Delibalta. Rotasyon devşirmelerden bağımsız olarak son derece sağlam. Bu 3 ismin yanına sağ açık için de yazdığımız Okan Köse'yi ekleyebiliriz. Geçtiğimiz yıl bu bölgede çoğu zaman Yasin Öztekin oynamış ve skora son derece önemli katkılarda bulunmuştu. Yasin Öztekin'in boşluğu elbette hissedilecek fakat Jimmy hakkında okuduklarım, takıma alıştıktan sonra Yasin'i aratmayacağı yönünde. Ayrıca Oktay Delibalta ve Murat yedek kalsalar dahi sorun etmeyen, iyi futbolcular. Bu da Gençlerbirliği için önemli bir şans.

Sıra geldi en uca. Herve Tum geçtiğimiz sezon beklentilerin çok üzerinde verim sağladı ve takımının ligdeki başarısında büyük rol oynadı. Yeni sezon için Gençlerbirliği'yle anlaşamaması herkes için şok edici bir gelişmeydi. Gençlerbirliği "dede"nin yerini kimle dolduracak derken uzun süre Orduspor'un gündeminde kalan 1.93'lük Sırp Dejan Lekic'i Osasuna'dan transfer etti. Açıkçası Gençlerbirliği'nden bu seviye üst düzey bir hamle beklemiyordum. Dejan geçen sezon La Liga'da 23 maçta 6 gol, 1 asistle oynamış. Herve'nin yerini doldurmasını bekliyorum. Bu da "yeni" Gençlerbirliği adına bir artı olacak.

Eğer Gençlerbirliği tek forvet oynarsa bu isim Lekic olur fakat 4-4-2 oynama ihtimalleri hiç de az değil. Bu durumda Lekic'in yanına bir isim daha eklenecek. Adaylar: Ermin Zec, Ekigho Ehiosun ve geçtiğimiz sezon Hacettepe'de iyi işler yapan 1993 doğumlu Artun Akçakın(henüz takımdaki durumu belli değil). Bana göre Gençlerbirliği takımın geneline nazaran daha alternatifli bir forvet hattına sahip. Lekic, Ermin ve Ekigho Süper Lig'de iş yapma ihtimalleri yüksek futbolcular.


Gençlerbirliği özellikle hücum hattında yeterli opsiyonlara sahip. Fakat savunmada aynı rahatlıktan bahsetmek zor. Çünkü bu bölge fazlasıyla rotasyonlara dayalı. Gençlerbirliği uzun vadede bu durumun sıkıntısını yaşayabilir. Tıpkı geçtiğimiz sezonun son bölümünde meydana gelen düşüş gibi.

Gençlerbirliği'nin geçtiğimiz sezonki başarıyı geçmesi birkaç şarta dayalı. Bunlar: Mehmet Kara ya da Azofeifa Trabzonspor'a giden Soner'in yerini doldurabilecek mi; Yasin'in yerine transfer edilen Jimmy Durmaz, Yasin'in verdiği katkıyı verecek mi ve Lekic, "dede" Tum'u Gençlerbirliği taraftarına unutturabilecek mi? Bu sorunların cevabı evet olursa 9. sıradan daha iyi basamaklarda yer alan bir Gençlerbirliği görebiliriz. Genel tahminimse ilk 12 sıranın içinde olacakları yönünde.



Göksel Sert

2 yorum:

BTR03 dedi ki...

Bu yazının gençlerbirliği fan sayfasına ait olduğuna emin misiniz? Çünkü aynı yazı 7 Ağustos da http://www.uzunpaslar.com/2012/08/gsoi-genclerbirligi-12-13.html adresinde yayınlanmıştı

mustafa arslan dedi ki...

Uyarın için çok sağol bunu Göksel'e soracağım. Katekülliye geldik anlaşılan..